Lia Krol Bronzen beelden

Sportbeeld van brons Fernando Ricksen

Bronzen Sportbeeld van Fernado Ricksen

Fernando Ricksen was een voormalig Nederlands profvoetballer die vooral bekendstond om zijn tijd bij de Schotse club Rangers FC en het Nederlands elftal. Hij werd geboren op 27 juli 1976 in Heerlen, Nederland.

Hij begon zijn professionele voetbalcarrière bij Fortuna Sittard in 1994. In 1997 vertrok hij naar AZ Alkmaar, waar hij zich ontwikkelde tot een uitstekende rechtervleugelverdediger. In 2000 tekende hij een contract bij de Schotse club Rangers FC, waar hij zeven succesvolle seizoenen zou spelen en tal van prijzen zou winnen, waaronder vijf landstitels. In 2006 keerde hij terug naar Nederland om te spelen voor Zenit Sint-Petersburg.

De voetballer had in zijn leven echter niet alleen succes. Hij was ook berucht om zijn turbulente levensstijl, inclusief excessief feesten en roken. In 2013 werd ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) geconstateerd, een progressieve zenuwziekte die uiteindelijk leidt tot verlamming en de dood. Na zijn diagnose besloot Ricksen zich in te zetten voor de strijd tegen ALS en richtte hij de Fernando Ricksen Foundation op, die zich naar eigen zeggen inzet voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor ALS-patiënten.

In 2019 overleed Ricksen op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte. Zijn dood werd wereldwijd betreurd en velen prezen zijn moed, vastberadenheid en vastberadenheid in de strijd tegen ALS.

Zijn bronzen standbeeld staat nu voor het stadion in Sittard.